В кінці січня – на початку лютого 2025 року очікується стабілізація цін на продукти харчування, а деякі товари можуть подешевшати.

Про це розповів член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Солончук.

продукты, магазин, фрукт

Він пояснив, що різке подорожчання продукції спостерігалося перед святами через вплив курсу долара та підвищення витрат виробників на енергоносії, транспортування та обладнання, закуплене за іноземну валюту.

Причини подорожчання продуктів:

  • Коливання курсу долара – багато виробників залежать від імпорту пального, обладнання та енергоресурсів, що безпосередньо впливає на собівартість продукції.
  • Підвищений попит перед святами – напередодні Нового року та Різдва попит на продукти традиційно зростає, що сприяє тимчасовому подорожчанню.
  • Відсутність належної інфраструктури для зберігання овочів – дефіцит овочесховищ змушує аграріїв продавати продукцію одразу після збору врожаю, що призводить до зростання цін через участь посередників.

Солончук зазначив, що ситуація ускладнюється тим, що в Україні досі не вистачає достатньої кількості овочесховищ. Це призводить до нерівномірного розподілу доходів між виробниками та посередниками, які встановлюють ціни на ринку.

яйца, масло

Однією з головних причин нестабільності цін на овочі є нестача місць для їх зберігання.

Наприклад, аграрії вирощують картоплю, але змушені продавати її по 8-10 грн за кілограм, оскільки не мають можливості для тривалого зберігання. Через численних посередників ціна для споживачів може зрости до 30-35 грн за кілограм", – пояснив експерт. Це призводить до значних націнок та несправедливого розподілу доходів: виробник отримує мінімум, а основний прибуток отримують перекупники.

На думку експерта, найближчим часом слід очікувати зниження цін на кілька груп товарів, зокрема:

  • Яйця – можливе значне подешевшання через стабілізацію ринку після свят.
  • Молочна продукція – припинення подальшого зростання цін та встановлення стабільних цінових характеристик.